Geplaatst op Geef een reactie

Fotografietips voor Bed & Breakfasts en huisjesverhuurders

NS4A3827

Hartstikke leuk hoor, een close up van een schattig vaasje bloemen.. maar niet voor in de fotogalerij van een huisje op Airbnb. Wij willen graag zien hoe de kamer eruit ziet. Niet alleen de deur of dat grappige detail op het nachtkastje, nee ik wil de héle kamer graag zien als ik op zoek ben naar een Bed & Breakfast of een huisje. Natuurlijk wil je dat zien denk je nu, toch is dat nog lang niet altijd te zien als je rondsurft op Airbnb of websites met huisjesverhuur. Als fotograaf en als iemand die ook weleens een keer de hort op gaat en een huisje huurt valt me dit telkens weer op en ben ik er van overtuigd: Dit kan beter!

Lieve mensen met een Bed en Breakfast of verhuurders van huisjes of campings, om te zorgen dat we ook daadwerkelijk jullie kamers en huisjes gaan boeken doet een goede set foto’s heel veel! Zeg nou zelf, bij een schimmige te donkere foto of helemaal geen foto, dan klik je toch verder naar iets anders? Ik betrap mezelf er al op dat ik vaak nog even op zoek ga naar foto’s die gasten gemaakt hebben van betreffende kamer of huisje. Tegenwoordig instagramt en facebookt heel de wereld waar ze nu weer op vakantie zijn dus daar is makkelijk aan te komen. Toch vind ik dat je dat zelf voor elkaar moet hebben als Bed & Breakfast, huisjesverhuurder of als campingbaas. Laat zien wat jij te bieden hebt want dat levert huurders op!

Overzicht & duidelijkheid

Ik snap het wel, je bent natuurlijk trots op je huisje of je Bed & Breakfast en dat wil je laten zien maar dan nu de valkuil: je gaat alle ‘leuke dingetjes’ fotograferen, dat authentieke zelf opgeknapte kastje of dat schattige wasbakje. Jouw eigen personal touch, logisch. Maar dat is niet meteen het eerste wat een gast wil zien. Overzicht, zien wat er is, dat wil een gast. Hoe bereik je dat?

NS4A3813

Maak goeie overzichtsfoto’s van de ruimtes.

Dan bedoel ik geen vertekende groothoekbeelden waar de ruimte veel groter lijkt dan het is want daar kopen we niks voor, Gewoon realistisch en goed. (als dat lastig is dan huur je een goede fotograaf in)

NS4A3816

NS4A3820

Techniek

Zorg dat de foto’s technisch goed zijn, scherp en bij voldoende daglicht gemaakt. Ook niet onbelangrijk, zorg dat de ruimtes netjes en opgeruimd zijn, dat de douche droog en niet net gebruikt is.

Buitenkant is ook belangrijk

Maak een foto van de buitenkant van je huisje of B&B, niet alleen van de voordeur maar met een stukje van de straat erbij. Als gast wil ik bijvoorbeeld graag weten aan wat voor straat het zit (want anders ga ik dat toch wel google streetviewen maar een foto is handiger) en bovendien is het handig voor de herkenbaarheid bij aankomst. Bij een camping met huisjes wil ik ook wel graag weten waar de huisjes staan, of dat naast het toiletgebouw is of ergens rustig achteraf en hoeveel privacy je hebt.

Een indruk van het ontbijt

Bij een Bed & Breakfast, de naam zegt het al hoort dat ontbijt er natuurlijk bij. Ik hoef niet exact te weten/in beeld te hebben wat ik ga eten maar ik wil een indruk krijgen en ik vind het ook wel fijn om bijvoorbeeld te weten of het ontbijt op de kamer is of in een aparte ruimte. Dat kun je er natuurlijk bij zetten maar je kunt het ook in beeld brengen. Beter van niet: Twee stockfoto-mensen (voor de ochtend veel te goed uitziende mensen) die met een Prodent-lach een glaasje sinaasappelsap drinken, laat die maar weg, niet realistisch. Of een foto waarop alleen maar een trosje druiven te zien is, dat voegt ook niet zoveel toe. Wat dan wel? Een stukje tafel of eethoek met mandje met broodjes, jammetjes en wat fruit of een overzichtsfoto van het ontbijtbuffet.

Maak een goede selectie

Dit is naast goede foto’s nog wel het belangrijkste. Voor een indruk van de ruimte hoef je de kamer niet vanuit alle hoeken te fotograferen, bij kleine ruimtes heb je misschien twee foto’s van één ruimte nodig om een goede indruk te geven. Maak een selectie van 10-15 beelden. (dan ga ik even uit van een Bed & Breakfast kamer of een klein huisje, bij grotere huizen heb je wellicht wat meer nodig om alle ruimte te kunnen laten zien)

_S4A7187_vb1
Twee overzichtsfoto’s van de badkamer is voldoende
_S4A7188
Een bovenaanzicht van het toilet.. Niet nodig, we weten allemaal wel hoe een toilet eruit ziet. Zorg gewoon dat het in een overzichtsfoto te zien is

Klikken en boeken

Nu weet ik wel dat er op sites als Airbnb hele uiteenlopende kamers en huisjes te vinden zijn. Van studentenkamers met onopgemaakte bedden en een keuken vol afwas tot keurige kamers die bijna hotelwaardig zijn. Dit blog is meer een advies voor de laatste categorie, mensen die serieus en van harte hun huisje verhuren of hun B&B runnen, hoe eenvoudig of luxe ook. Hoe sneller de foto’s aanspreken hoe eerder mensen jouw ruimte boeken en niet doorklikken naar een ander huisje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.