Over mij

Kort gezegd

Hoi!

Mijn naam is Agnes Swart, ik ben beeldmaker en ik maak onder andere zeefdrukken, illustraties en linoprints.

Het langere verhaal

Mijn hele leven lang maak ik al dingen. Het maken is een ‘way of life’, uit het zien en het proces haal ik alle plezier en voldoening. En het resultaat, tja dat is wel even leuk maar zodra iets af is dan begint de hunkering naar nieuw beeld zien en maken opnieuw. De vormen van maken verschillen door de jaren heen. Ik ontdek en leer steeds weer nieuwe technieken, het leuke daaraan is dat er steeds weer een hele wereld aan eindeloze mogelijkheden opengaat. Toen ik in het examenjaar van de havo zat, maakte ik de omslag voor het jaarboek, het was voor het eerst dat ik aquarelverf en pen combineerde. Zo’n simpele ontdekking maar ik zag ineens de mogelijkheden. Die ontdekking plantte het zaadje voor het illustreren. In de jaren erna volgde ik tijdens mijn studie Communication & Multimedia Design ook lessen in 2d-tekenen aan de opleiding beeldende kunst, begon ik met fotograferen en deelde ik veel van wat ik maakte op mijn blog. Op gegeven moment ben ik voor mezelf begonnen en heb ik een opleiding Photographic Design gevolgd. Met veel plezier heb ik voor diverse opdrachtgevers reportages, portretten/profielfoto’s en ander beeld gemaakt. Op gegeven moment kwam ik erachter dat het fulltime fotograferen niet helemaal mijn ding was.

Met onze verhuizing van de randstad terug naar het noorden kwam mijn plezier in het fotograferen weer terug. Door de rust en de ruimte in het landschap lukte het weer om dit in beelden te vangen.

Wat altijd nog op mijn to-learn-lijstje stond was zeefdrukken. Ik volgde een aantal cursussen in zeefdrukken op het Grafisch centrum in Groningen. Toen ik eenmaal de basis geleerd had, schafte ik de spullen aan en ging ik thuis in de garage verder aan de slag. Een nieuwe wereld met eindeloze mogelijkheden. Het leuke van zeefdrukken vind ik dat je meerdere dezelfde prints kunt maken en tegelijkertijd is iedere gemaakte print uniek en iedere stap handwerk. Omdat ik het zonde vind dat ze in een la verdwijnen en leuk vind om te delen verkoop ik de prints in mijn webshop.

Momenteel staan de inkt en de rakels (on)geduldig te wachten tot ik weer eens tijd heb om te gaan zeefdrukken. Sinds ik met veel plezier en liefde moeder ben moet ik mijn tijd verdelen en staat het arbeidsintensieve zeefdrukken even stil.

Maak je dan nu helemaal niks Agnes? Natuurlijk wel, anders heb ik geen leven! Nadat onze zoon geboren was begon ik al snel weer elke dag een tekeningetje te maken, in pyjama, naast de wieg en brandde het maak-vlammetje al snel weer, je kunt mijn werk volgen op mijn Instagram-account.

Naast zeefdrukken maak ik ook met linosnedes/stempels en daar maak ik vervolgens weer prints en illustraties mee. Daar laat ik onder andere kaarten van drukken en die zijn te koop in mijn webshop.