Over mij

Kort gezegd

Hoi!

Mijn naam is Agnes Swart en ik maak zeefdrukken en linoprints.

Het langere verhaal

Mijn hele leven lang maak ik al dingen. Het maken is een ‘way of life’, uit het zien en het proces haal ik alle plezier en voldoening. En het resultaat, tja dat is wel even leuk maar zodra iets af is dan begint de hunkering naar nieuw beeld zien en maken opnieuw. De vormen van maken verschillen door de jaren heen. Ik ontdek en leer steeds weer nieuwe technieken, het leuke daaraan is dat er steeds weer een hele wereld aan eindeloze mogelijkheden opengaat. Toen ik in het examenjaar van de havo zat, maakte ik de omslag voor het jaarboek, het was voor het eerst dat ik aquarelverf en pen combineerde. Zo’n simpele ontdekking maar ik zag ineens de mogelijkheden. Die ontdekking plantte het zaadje voor het illustreren. In de jaren erna volgde ik tijdens mijn studie Communication & Multimedia Design ook lessen in 2d-tekenen aan de opleiding beeldende kunst, begon ik met fotograferen en deelde ik veel van wat ik maakte op mijn blog. Op gegeven moment ben ik voor mezelf begonnen en volgde ik nog een opleiding Photographic Design met de ambitie om van het maken van beeld mijn werk te maken. Dit heb ik een aantal jaren gedaan maar was toch niet helemaal mijn ding, door het ‘moeten’ en de druk verdween mijn plezier.

Met onze verhuizing van de randstad terug naar het noorden kwam mijn plezier in het fotograferen weer terug. Door de rust en de ruimte in het landschap lukte het weer om dit in beelden te vangen.

Ook wilde ik graag nog een keer de oude ambacht zeefdrukken leren, ik volgde er cursussen in op het Grafisch centrum in Groningen. Toen ik eenmaal de basis geleerd had, schafte ik de spullen aan en ging ik thuis in de garage aan de slag. Het opende weer een nieuwe wereld aan eindeloze mogelijkheden. Het leuke van zeefdrukken vind ik dat je meerdere dezelfde prints kunt maken en tegelijkertijd is iedere gemaakte print uniek waarbij iedere stap handwerk is. Omdat ik het zonde vind dat ze in een la verdwijnen verkoop ik de prints in mijn webshop.

Momenteel staan de inkt en de rakels (on)geduldig te wachten tot ik weer eens tijd heb om te gaan zeefdrukken. Met een baby van zeven maanden is het wat lastig om tijd ervoor te vinden. Maak je dan nu helemaal niks Agnes? Natuurlijk wel, anders heb ik geen leven! Nadat onze zoon geboren was begon ik al snel weer elke dag een tekeningetje te maken, in pyjama, naast de wieg. Momenteel guts ik kleine lino’s (stempels) in de verloren uurtjes als hij slaapt, je kunt ze vinden op mijn Instagram-account.