Geplaatst op 2 reacties

ZZPfestival, ruimte voor verhalen

‘en zijn er ook mensen die drie jaar geleden ook op het durf te vragen festival waren?’

‘..en de mensen die langer dan twee jaar zzp-er zijn gaan hier staan’

Verdomd, ik ben al langer dan drie jaar zelfstandige en drie jaar geleden was ik er ook bij! Ik was toen net begonnen als fulltime zelfstandige en slurpte alle informatie en energie op het festival op. Voor toen goed en nodig, voor nu compleet anders. Bijzonder toch, al die processen waar ik doorheen ga de laatste jaren..

Ik was vorige week maandag op het zzpfestival georganiseerd door Patty Golsteijn. Een festival boordevol inspirerende sessies. Als je last van het ‘bang om iets te missen’-syndroom had dan was het hoogstwaarschijnlijk wat lastig kiezen. Zelf had ik daar niet zo’n last van, wel had ik een lijstje met sessies waar ik wel bij wilde zijn maar als er iets sneuvelde was het ook niet zo erg. Ik vond het vooral leuk om de mensen van online weer eens offline te ontmoeten.

Ik besloot om het allemaal op me af te laten komen en te zien wat het me zou brengen maar zonder dat ik helemaal buiten mezelf zou treden. Met ‘buiten mezelf treden’ bedoel ik een soort enthousiasme-flow, waar je op een festival als dit makkelijk in meegesleurd kan worden. Niks mis mee maar het was nu tijd om er gewoon te zijn vanuit eigen kracht en niet mijn dag door een stemmetje die zegt ‘toe Agnes, zeg wat, doe wat, dit moet je allemaal goed onthouden!’ te laten managen. Zoals Nicole zei in haar sessie: ‘laat je niet gek maken!’. Dat lukte best goed. Leuk om mensen die je al lang op internet kent ook eens offline in een sessie te horen spreken en mensen te ontmoeten waarvan je al wist dat ze hele fijne blogs schrijven maar ook in ‘t echt fijn zijn om naar te luisteren.

Dat luisteren was genoeg, luisteren naar andermans verhaal. Eigenlijk is dat zo fijn en een beetje zoals je vroeger genoot van een verhaal wat je moeder voorlas of je oma vertelde over vroeger of van dat sprookje op cassettebandje. Het was niet zo dat het alléén een waardevol verhaal was als vrouw Holle op het einde van het verhaal ook nog even met een advies over hoe je met een wensput om moest gaan kwam aanzetten. Het leuke van dit festival vond ik dat er ruimte was voor deze verhalen en nog leuker was dat je in gesprek kon gaan met de hoofdpersoon. Natuurlijk waren er ook genoeg sessies met hele waardevolle tips en adviezen, begrijp me niet verkeerd, die zijn ook reuze handig en fijn.

Zelfstandig zijn is een verhaal of beter gezegd een reis bestaande uit allerlei verhalen. Iedereen stapt ergens anders op en maakt onderweg allerlei dingen mee, meestal nooit precies hetzelfde maar vaak wel dezelfde soort processen maar in een andere vorm of op een eigen manier. Of je nu net begint of al een tijdje bezig bent, juist dat delen van ervaring en de verhalen daarover is wat een festival als dit waardevol maakt.

Een mini samenvatting van de dag vanuit mijn schetsboek

2 gedachten over “ZZPfestival, ruimte voor verhalen

  1. Wat een leuke mini samenvatting! Heb je dat tijdens de dag zelf getekend of achteraf? Ik was er trouwens ook 🙂 interessant om te lezen hoe een ander het heeft meegemaakt!

    1. Leuk dat je er ook was! Ik tekende het achteraf, eerst meemaken en laten bezinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.