Iets vinden kan altijd nog

Laatst was ik in Foam museum Amsterdam waar een expositie te zien was van oorlogsfotograaf/documentairemaker Tim Hetherington. Directe, kwetsbare, confronterende beelden van soldaten in oorlog. Ook was er een tentoonstelling van Edward Steichen, een bewijs dat kunst en mode samen kan. Subtiel in gebruik van licht, vorm en textuur, iets wat veel verder ging dan een truc. Totaal verschillend, geen van beide is meer of minder, ze zijn met hun werk verbonden, ze maken ongeacht de vele meningen die erover zijn.

Verder durven gaan dan mooi of lelijk, wat de wereld vind, wat ‘zo hoort’

Het klinkt allemaal heel logisch of eenvoudig. ‘je moet je eigen weg erin vinden’ Toch zie ik veel mensen die blijven hangen bij mooi/lelijk/wat erreg!/verschrikkelijk/like, vooral die laatste drukt een enorme stempel op alles. Ik heb er een haat-liefde relatie mee, het neigt erg naar keuren/oordelen (waar het allemaal mee begon met Facebook). Natuurlijk moet je zichtbaar zijn als ondernemer en vind ik het fijn als jullie mijn werk mooi of goed vinden en mag je ten alle tijde alles van vinden. Toch weet ik niet wat ‘een like’ precies zegt. Spreekt het je aan of wat voel je er bij? Misschien wil ik soms wel niks horen, geen meningen, geen likes, alleen de stilte van het ‘het zijn in een museum’ horen. Het liefst zou ik die knop dus uit willen zetten en er een bankje neer willen zetten. Zodat je eens rustig kunt gaan zitten en kijken.

Vind je rode draad in het maken en kijken, iets vinden kan altijd nog.

Maak maar eens een maand lang elke dag een foto en maak daaruit een selectie van tien foto’s. Op het eerste gezicht zal het een zootje bij elkaar lijken maar let maar op, gaandeweg ga je patronen, gewoontes, dingen die jij belangrijk vind ontdekken. Jouw rode draad.

Ondertussen werk ik verder aan mijn eigen rode (foto)draad, werk hiervan hangt eind november/begin december aan een heuse echte analoge muur. Concrete informatie hierover volgt binnenkort!

3 Reacties

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.