Fotografie

Allemaal leuk en aardig dat diepzinnige gedoe..

Portret van een doener
Ik was verdiept in de schilderijen van schilder Dick Ket, hij maakte vooral veel zelfportretten en stillevens. De opdracht voor mijn studie was een reproductie maken plus een foto volgens eigen concept. De reproductie was gelukt maar nu een nieuw concept. Ik vind het leuk om iets van achtergrond te weten over de schilder. Wanneer hij of zij geboren is en dood ging zal me eerlijk gezegd een worst wezen maar wat hij belangrijk vond, wat zijn drijfveren waren, wat voor mens het was dat wil ik graag weten.

Maar na een tijdje onderzoek gedaan te hebben dacht ik ‘je kan ook overdrijven, zou hij nu daadwerkelijk AL DIE betekenissen zo van te voren bedacht hebben?’

Ik ben niet vies van een lesje kunstgeschiedenis maar het gaat me soms te ver. Dan komt mijn praktische kant, de doener in opstand. ‘Allemaal leuk en aardig dat diepzinnige gedoe maar ik begin gewoon en dan komt er iets wat meneer verstand echt niet van tevoren had kunnen bedenken hoor’ (meer…)


Lees verder

Je hebt cake en cake

‘zelf gemaakt’ wil niet altijd meer zeggen dat het compleet vanaf 0 is bereid. De keuze die we hierin maken is meestal afhankelijk van hoeveel tijd we hebben en wat we belangrijk vinden.

Ik heb ze allebei gemaakt, de cakes, en ik moet eerlijk zeggen, het verschil is moeilijk te zien. Wel rijst de alleen-water-toevoegen-cake als een malle, ook niet zomaar, er zit rijsmiddel in en uiteindelijk proeft hij zoeter dan de helemaal-zelfmaak-cake. (meer…)


Lees verder

Kliekjesdag

Zeg Swart, maak je nog weleens een foto?

Ik moet eerlijk zeggen, ik maak de laatste tijd weinig ‘zomaar foto’s’, het meeste wat ik maak zijn series. In opdracht, voor studie of voor Stockfood.

Dus ik heb van alles maar eigenlijk niet een fantastisch mooi product dat helemaal af is en ik kan presenteren. Het is allemaal in wording en dat gaat prima. Punt is dat ik eigenlijk graag over iets wil bloggen en even hoi wil zeggen.

Zodoende kliekjesdag. Een restje lekkers, een restje nou-ja-ik-moet-wat-eten, een restje-best-binnen-te-houden of een restje-goh-dat-moet-ik-vaker-eten-mag-ik-het-recept? Wat je wilt.

Een goede bekomst.

exc-53b1afe7e4b061f0f3115f35 (meer…)


Lees verder

Wat ik nodig heb om in een workflow te komen?

Als het moet kan ik overal werken en als ik op locatie werk dan maakt het me niet zoveel uit achter welke computer of naast wie. Kopje koffie is wel fijn, heel fijn zelfs. En als ik er dan toch ben dan vind ik het ‘goedemorgen’ zeggen tegen iedereen die ik tegenkom op weg naar mijn werkplek heel leuk, het stemt me vrolijk, een goed begin van een werkdag.

Toen ik nog in loondienst was droomde ik over werken in leuke koffietentjes en ondertussen allerlei leuke mensen ontmoeten.

Haha. Romantisch niet? Ietwat romantisch voor een wat introverte ondernemer. Ik kan dat best hoor, beetje socializen en flauwe grappen maken maar niet al werkende met volslagen onbekende mensen in een onbekende omgeving. Bovendien heb ik gewoon een knoepert van een computer nodig waar ik hardcore op kan photoshoppen, een tekentablet, een harde schijf en vaak ook nog wel een camera. Ja er zijn mensen bijv. fotojournalisten die dat allemaal van hot naar her slepen hoor en als het moet doe ik dat maar niet omdat ik dat nou zo lekker comfortabel vind. (meer…)


Lees verder

Tips op basis van ervaring

In april ben ik enthousiast een nieuwe weg ingeslagen en veel stappen gezet en dingen uitgeprobeerd. In december besloot ik dat het tijd was voor bezinning. Met enthousiasme alleen kom je er niet, het heeft een diepere verbinding nodig. Zo’n verbinding vormt zich langzaam heb ik gemerkt maar hoe meer je je bewust wordt van de sterkte van die verbinding hoe meer je op basis daarvan keuzes kunt maken. Creatieve keuzes bijvoorbeeld maar ook praktische keuzes.

Drie tips die je kunnen helpen in een creatief proces:

Ga terug naar je comfortzone

Dat klinkt wellicht wat raar, overal op internet staat ‘stap eens uit je comfortzone’. Natuurlijk is dat af en toe best goed, het houdt je scherp en fris. Toch is terug gaan minstens zo belangrijk. Wat deed je altijd graag en heb je al een tijd niet meer gedaan? Ga dat weer eens doen, zonder daar een verder doel aan te verbinden. Zo begon ik weer te tekenen en al tekenend ontdekte ik dat het rust en ruimte bracht. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘zentangle’ (niet te lang want dat leidt af) om te zien dat je heel eenvoudig iets opbouwt met simpele vormen en het gaat om het ‘doen’, resultaat is niet belangrijk.

(meer…)


Lees verder

Als je werk om te eten zou zijn, waar zou het naar smaken?

Verrassend, intens, bij tijd en wijle chaotisch en op eenvoudige wijze bereid. Dat zit ergens in mij en wil telkens op verschillende manieren naar buiten in mijn werk. Het heeft wel wat weg van een granaatappel. In die zin zou ik graag als een granaatappel willen zijn. Maar poehee, zo’n granaatappel, daar kijk ik wel tegen op hoor..

Als je hem zo ziet liggen in de winkel dan denk je, goh ja leuk maar niet interessanter dan een appel. Maar dan, je snijd het open en BAM is daar het intensrode sap wat er uitkomt. Dat is nog niet alles, de kleine vruchtjes zitten aan de schil alsof het diamanten zijn. En dan nu, je stopt die vruchtjes in je mond en bijt erop, sensatie! Koks op tv hebben het altijd over smaakexplosies in je mond en terecht! Het zijn kleine verrassinkjes die ‘tadaa!’ zeggen in je mond. Niet overdreven maar precies genoeg, als het ware met een knipoog of een sprongetje in de lucht.

Smaken (meer…)


Lees verder