Geplaatst op 6 reacties

Focus op illustratie

Groene crocs en een hippe mannenstaart

Gedachten zijn er om te veranderen. Als je altijd maar bij dezelfde gedachten zou blijven zou het behoorlijk saai worden en op gegeven moment werk je jezelf in de knoop. Toen ik begon met ondernemen was ik beginner. Nu, na een aantal jaren voor mezelf gewerkt te hebben ben ik gevorderd en op gegeven moment is daar het voortschrijdend inzicht.

Variatie in werk is leuk, ik houd er van, ik schreef er al eerder over. Ik vind het nog steeds maar er is wel iets veranderd in mijn gedachten erover. De variatie in werk is te zien op mijn website ‘fotografie en illustratie’. Een paar jaar geleden tijdens mijn opleiding ‘fotografie’ begon ik met ‘elke dag tekenen’, meteen was er een eigen stijl zonder dat ik het meteen doorhad of daar moeilijk over na dacht, het ontstond. Gek toch, deed ik een opleiding fotografie, ging ik ineens elke dag tekenen.

Het tekenen is uitgegroeid tot illustreren

Zo goed als elke dag ben ik bezig met illustratie, in opdracht en vrij werk om mezelf te trainen, omdat ik er energie van krijg en om zichtbaar te zijn. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, voor de mensen om me heen maar het is toch een beetje spannend om over te hebben of het mezelf hardop af te vragen. ‘zal ik me gaan focussen op illustreren?’ Het is spannend omdat mijn hart ‘ja, doe het Agnes, ik wil niets liever dan dat’ zegt en omdat er nog geen concreet plan is hoe dat aan te pakken. Mijn aanpak tot dusver is: in kleine stapjes proberen en dan weer zien of het werkt en weer bijsturen als dat nodig is, vooral spannend voor mijn verstand dus.

13923302_10206900585493772_501179649408798863_o

Wat ook spannend is, is fotografie hardop los te laten. Heb ik drie jaar ongelooflijk veel tijd en geld in een studie fotografie gestoken wil ik met iets anders dan met fotografie door. Mijn verstand vindt het moeilijk om het toe te geven, krijgt daar een rood hoofd van en vindt dat ik eerst met een (liefst al meteen succesvol) plan moet komen. Maar anderzijds werkt het zo natuurlijk niet altijd. Soms moet je eerst iets loslaten om het andere meer ruimte en energie te kunnen geven. Ik merk dat illustreren iets is wat me energie oplevert en waar ik nog ongelooflijk mee de diepte in kan. En natuurlijk is het geen weggegooide tijd en energie, ik heb ongelooflijk veel geleerd in beeldtechniek. Ik merk ook dat ik die ervaring toepas als ik bezig ben met het bedenken van verhalen, het maken van storyboards en het illustreren zelf. Ik gebruik gewoon een ander instrument, namelijk mijn handen, potloden en computer in plaats van een camera. Dit instrument past gewoon het beste bij me als het gaat ideeën uitwerken in beeld.

Kortom, iets wat (hoogstwaarschijnlijk) nooit verandert is dat je voor beeld bij mij aan het goede adres bent!

 

 

6 gedachten over “Focus op illustratie

 1. Mooi! En natuurlijk is die studie niet weggegooid. Het een is complementair aan het ander.
  Ik ben met mijn studie aan de Open Universiteit gestopt toen ik nog maar 4 vakken en mijn scriptie hoefde. Heb nooit een seconde spijt gehad en zóveel aan die studie gehad! Doen waar je hart ligt, daar gaat het om. Want daar ben je goed in! Succes?

  1. Ja is ook, het is nooit voor niks, je leert altijd lessen ook al zijn dat misschien niet de lessen die je verwachtte.

 2. Leuk om je verschuiving te lezen. Persoonlijk vind ik je illustraties steeds rijker worden. Het is ook fijn om bezig te zijn met dingen die je energie geven en dan kun je het businessplan alsnog gaan opzetten toch?

  1. Ja zeker, sowieso werkt dat voor mij zo het beste, al doende en gaandeweg. En dankjewel, leuk te horen!

 3. Inderdaad heel spannend. Ook omdat je, terwijl je een nieuw pad inslaat, brood op de plank moet blijven leggen. Je doet dit niet naast een vaste (deeltijd) baan, waardoor je wat inkomsten betreft relatieve rust hebt en je je creatieve geest misschien makkelijker de vrije loop laat.

  Het is in ieder geval heel duidelijk waar je hart ligt, waardoor het ‘makkelijk’ is om er veel tijd aan te besteden en dat heeft de kwaliteit van je illustraties goed gedaan. Je hebt een unieke stijl, die steeds duidelijker wordt en herkenbaar is. Voor mij als buitenstaander voelt het als een logische en terechte keuze.

  Mooi hoe je er (stapje voor stapje) voor gaat joh. Luisterend naar je hart, zonder je hoofd te verliezen. Veel plezier en succes, Agnes!

  1. Ja precies, dat zijn spannende dingen maar anderzijds is die spanning ook nodig om tot realisatie te komen, zonder enige druk of risico werkt het voor mij niet. Dus al doende en gaandeweg is de beste manier voor mij. Dankjewel Sonja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.