De dood en het landschap

_MG_0984

Ik heb er iets mee is wat gek om te zeggen maar toch ook weer niet. Voor mij zijn ze een, horen ze bij elkaar. Waarom begin ik erover? Ik begin erover omdat ik aan het brainstormen ben/ideeën bedenken aan het ben voor mijn landschap als concept – fotografie-opdracht, het moet een relatie hebben met een gebeurtenis uit het verleden. Al snel kom ik op ernstige dingen uit de geschiedenis waarbij de dood komt kijken. Als inspiratie stond er een stukje tekst van kunstenaar Armando bij de opdracht. Hij verklaart het landschap schuldig omdat het getuigenis weigert, het groeit maar gewoon door, wist sporen en heeft alles zien gebeuren.
Ik werd er een beetje opstandig van. Hoezo schuldig? Ik vind de natuur juist heel wijs en kijk elke keer weer verwonderd naar hoe ze om iets heen groeit in plaats van tegen iets aan te schoppen wat in de weg ligt, zoals een mens zou doen.
En dat lijden, er is inderdaad een hoop leed in de wereld, een hoop leed zit in de mens. Waarom dan niet juist het andere benadrukken, het natuurlijke. Het loslaten van wat gebeurd is.

Loslaten, iets wat je noodgedwongen moet als iemand doodgaat. Om dit te kunnen helpt een mooi afscheid je een stukje op weg, een van de dingen die me intrigeert.. Het aandacht geven aan dat wat er gebeurt en als ik daar in kan helpen ervaar ik dat als iets, een klein schakeltje in het proces van afscheid nemen, loslaten. Al is maar een kaars aansteken, een hand geven of een stukje schrijven of zoals afgelopen maandag, staand boven op de toren van de kerk in Deventer als de klok begint te luiden en er een begrafenisstoet uit de kerk komt, de stilte in mijzelf. Onderwijl de klok dreunde dacht ik terug aan de keren dat ik beleefde hoe belangrijk een afscheid is en wenste deze mensen een waardig afscheid.

Terug naar de opdracht, het is in ieder geval iets wat dichtbij mij staat. Nu nog de dood en het landschap.. wordt vervolgd.. 😉

2 Reacties

Plaats een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.