Geplaatst op Geef een reactie

Ben ik iets verloren?

Ik zat even mezelf even googlen, tja eens in de zoveel tijd doe ik dat, gewoon om even te checken. Ik kwam mijn oude blog tegen met daarop blogs van zo’n twee/drie jaar geleden. Ik las met verbazing terug, schreef ik dat? Met veel beeldspraakof hoe noem je dat.. In ieder geval vaak met een metafoor. Zinnen als ‘Zo subtiel een eerste zonnestraal is in de vroege ochtend, zo subtiel de avondgloed soms slechts een paar millimeter van de wereld bedekt, zo subtiel kan jouw tijd zijn.’ kwamen er toen uit mij. Ik vond dat heerlijk, dat schrijven over hoe ik de dingen zag en hoe ik mijn pad bewandelde. Nu ik het teruglees lijkt het mijlenver weg van nu. Niet qua thema’s want sommige zijn tijdloos maar: wat is er veranderd? Wat maakt het dat ik nu ten eerste niet meer zo veel schrijf en ten tweede niet meer zulke dingen bedenk? Ik had drie jaar geleden nog een baan en was druk bezig met het bedenken wat ik wilde. Nu ben ik zelfstandige en bezig met vooral werk en alles daar omheen. Daarnaast werd ik opgeslokt door een leerproces waar al mijn tijd, geld en energie in ging zitten.

Gisteren bedacht ik nog dat ik sinds onze fietstocht naar Noorwegen nog beter snap dat het leven een jas is die je aan hebt. Als die niet goed zit is het fijn om te leren hoe je (voor een groot deel, er zijn altijd factoren) kunt zorgen dat hij prettiger zit (ja hoor daar is ‘ie toch nog, de metafoor).

Is het dan erg, vroeg ik me af, dat ik niet meer zo kan schrijven als toen? Ben ik iets belangrijks verloren?

Ik denk dat ik al die metaforen waarover ik toen schreef even gelaten heb voor wat ze waren, deels uit noodzaak omdat ik me stuk dacht en vervolgens niks meer kon maken zonder die kritische docentenstem in mijn hoofd te horen. Ik ben vooral bezig met de dingen doen en dat is voor nu genoeg.  Misschien heb ik ze, die metaforen, niet meer zo hard nodig als toen of verwerk ik ze nu op een andere manier, geen zonnestralen meer als metafoor (hoewel af en toe op mijn Instagram..) maar konijnen die ik iets laat zeggen.

zelfgemaakte scheurkalender

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.