Geplaatst op Geef een reactie

Belangeloos

IMG_9189

Ik doe even een eigen #WOT (Write On Thursday). Ik dacht namelijk na over het woord ‘belangeloos’, hoe dat zo kwam weet ik eigenlijk niet meer. Maar als ik ‘belangeloos’ hoor dan denk ik aan mijn moeder. Het woord stond samen met andere woorden bij één van de zeven thema’s die we op haar afscheid voorlazen. Woorden die bij haar hoorden.

Geven
De ander, belangeloos, altijd, inzet, betrokkenheid, toewijding. Zoveel moois gegeven. Liefde

In deze setting komen ze voorbij als ik dat woord hoor. Als je het mij vraagt is dat een zeer goede en fijne setting. Niets op aan te merken. Maar ik ben hier niet gekomen (op aarde) om dit alles meteen allemaal al te kunnen, dat zou ook ubersaai zijn. Dus een beetje vanuit het oogpunt van een ondernemer dacht ik: belangeloos, is dat eigenlijk wel automatisch altijd goed voor de mens? Altijd maar klakkeloos dingen doen voor andere mensen, zonder daar een belang bij te hebben? Als ondernemer leer ik daar veel over en is het altijd weer een afweging die je moet maken in verstand en gevoel. Met alleen maar belangeloos dingen doen betaal je namelijk niet de huur. Ik moest denken aan het programma ‘de ethermarkt’ op Radio Noord, waar ik vroeger weleens naar luisterde op zaterdagochtend via de wekkerradio, een ruilprogramma waar mensen heen konden bellen als ze iets te ruilen hadden. Dat ging (in het kort) ongeveer zo:

‘moi’
‘moi, ja most eens luustern, ik heb ‘n olle doamesfiets in schuure stoan’
‘n olle doamesfiets, hartstikke mooi en wat wolst er veur hebb’n?’
‘dou mie moar ‘n rolloade’
(voor als je ‘t niet ken’n verstoan: er wordt een oude damesfiets tegen een rollade geruild)

Ik vond het altijd een hilarisch programma en de rollade was erg populair. De uitspraak ‘k heb wel belang bij..’ doet mij dan ook denken aan dit programma of aan mijn familie die vraagt ‘heb je nog belang bij dit en dat’. Bij dit soort materiële dingen is ruilen of weggeven allebei ergens belang bij hebben maar op een leuke manier.

Het grappige is dat ‘daar heb ik geen belang bij’ weer iets anders betekent dan ‘belangeloos’ maar wel hetzelfde thema raakt, nl. grenzen. Met ‘daar heb ik geen belang bij’ geeft iemand een grens aan en dat is nu precies het punt waarom ik er over na ging denken. Iets doen voor een ander gaat vaak zonder nadenken maar op gevoel. Soms gaat dat ver en ga ik (omdat ik er niet meteen bij nadacht) mijn eigen grenzen over. Niet altijd erg maar ik weet inmiddels dat ik niet in mijn eentje de wereld kan redden dus soms is het beter iets los te laten. Niet klakkeloos, wel bewust.

Nee het is geen toeval dat de woorden ‘betrokkenheid’ en ‘toewijding’ er ook bij staan. Iets met aandacht en toewijding doen vanuit het hart is ook een vorm van belangeloosheid. Bewust van het moment en die- of datgene en jezelf. Bij geven hoort ontvangen en zodra die in evenwicht zijn is daar de liefde die stroomt. Mooi toch eigenlijk.. hoewel dat ontvangen dus nog wel een dingetje is, een dingetje die ik dan weer heb te leren.

Wonderlijk hoe je taal kunt lezen en gebruiken en hoe deze woorden verder gaan, in onze levenslessen. Verderop staat nog ‘het verhaal moet doorgaan’, hoe toepasselijk.

Vaag verhaal? Ik zei het al ‘ik dacht na’..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.